dimecres, 14 de març del 2012

Una nova galàxia


Segons la wiquipèdia Fomalhautés l'estrella més brillant de la constel·lació de Piscis Austrinus i una de les més brillants del cel. Com que vaig néixer un 3 de març i, per tant,  sota el signe de peixos (o piscis) i, a més a més, diuen que els meus designis còsmics estan influenciats per les estrelles... el meu bloc (o blog) de reflexions i enllaços sobre la hipertextualitat i el món virtual pren la denominació d’aquesta estrella com a targeta de visita.

En una assignatura on es parla de noves formes d’entendre el món a partir de tot allò que deparen les noves tecnologies; llegim i visionem històries que ens mostren noves lectures i visions... i, a més a més, parlem de filosofia, art, revolucions, diversitat i estats de l’ànima i el cos, així com de la relativitat del temps i l’espai... he pensat que era un nom adient per començar a caminar en aquest quadern virtual.



Continuo llegint i veig que Fomalhaut, sembla ser una estrella relativament jove, de només 200 a 300 milions d'anys i una vida prevista de només mil milions d'anys. La seva temperatura superficial és d'uns 8.500 K. Comparada amb el Sol, té una massa 2,3 vegades superior i un diàmetre 1,7 vegades superior. Més arguments sobre la relativitat del temps i de l’espai.

El seu nom prové de l'àrab فم الحوت (fum al-ħūt), que significa «boca de la balena». Argument a favor de la diversitat que pot contenir aquest bloc.

Fomalhaut està envoltada per un disc de pols, semblant al de Vega, de forma toroidal i amb una vora interna molt marcada a una distància de 133 U.A. i descentrat unes 15 U.A. de la pròpia estrella. La pols es distribueix sobre una amplada d'unes 25 U.A. Per analogia amb el nostre sistema solar a vegades se l'anomena el «cinturó de Kuiper de Fomalhaut». Es creu que aquest disc és un disc protoplanetari i emet una quantitat considerable de radiació infraroja. A partir de les anàlisis dels nuvols de pols del disc, el 1998 es va deduir l'existència de, com a mínim, un planeta.

Benvingudes i benvinguts al planeta virtual que proposa aquest bloc. Espero que els vostres comentaris es converteixin en el meu “disc photonetari” particular i que irradií llum per tota la galàxia!... i que la força ens acompanyi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada