dijous, 3 de maig del 2012

TextArc: una lectura en harmonia visual


La xarxa ens ofereix noves formes de llegir. Una proposta innovadora és TextArc de Bradford Paley. 

En aquest espai se’ns proposa una forma diferent de lectura dels grans clàssics de la literatura.

Al accedir a la pàgina web tenim al nostre abast una base de dades d'algunes obres literàries clàssiques i en diferents idiomes. Hi ha diverses possibilitats de poder combinar, llegir i analitzar cada obra, però la més espectacular és la que permet fer una lectura del text acompanyada d’una proposta senzilla, però estèticament encisadora.




Hom pot triar una obra per a començar la lectura. Però, atenció, que ningú esperi llegir un seguit de pàgines en html, enllaços multicolor o una simulació de pàgina en paper... Davant els nostres ulls apareixen totes i cadascuna de les paraules que conformen l’obra triada i es disposen en forma circular. D’aquí el nom de l’eina: TextArc . Les paraules que es repeteixen més en el text apareixen en un cos més gran i en el centre de la pantalla. Així, Alícia ocuparà el pedestal d’Alícia en el país de les meravelles i el Quixot estarà en el centre de la pantalla del clàssic de Cervantes, per exemple.

La sola aparició de les paraules ja té una harmonia estètica sorprenent. Una vegada estan totes carregades podem començar a llegir. El text, descompost i fragmentat en la pantalla, pren moviment. Mentre el text apareix a peu de pantalla i es va il·luminant per a ser llegit, unes línies de colors van unint totes i cadascuna de les paraules en l’ordre en que apareixen mentre uns compassos musical els acompanyen. Una dansa lingüística copsarà tota la vostra atenció.

Aquesta proposta no és una simple eina d’anàlisi textual, que també té aquesta funció, ja que la seva aposta està més propera a la creació d’una obra d’art a partir d’una altra obra. La impressió estètica és molt impactant i es pot experimentar una gratificant sensació de contemplar una obra d’art única i que emana d’un text literari.

Us proposo que feu aquest viatge amb el vostre clàssic preferit i ja em direu quina ha esta la vostra experiència, personal i intransferible...

4 comentaris:

  1. M'ha costat una mica fer funcionar el programa TextArt. Jo acostumo a funcionar amb Linux i pel que es veu, a l'hora de carregar un text, el TextArt et demana fer-ho des de Windows i amb l'explorer.
    Crec que aquest és un problema que tenen moltes obres hipertextuals; segons el programari i i el navegador de l'usuari, l'obra canvia o directament no funciona.
    Bé, he anat a Windows i l'he pogut provar. Potser el que m'ha cridat més l'atenció, a banda de la seva estètica que és prou original, ha sigut la mica d'opció de trobar les concordances.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, no totes les propostes funcionen igual amb els diferents programaris i navegadors. Gràcies pel comentari.

      Elimina
  2. És impressionant. Sóc de la generació que s'ha trobat amb les noves tecnologies i la veritat són fantàstiques, ens obren tantes portes encar per explorar que no se si tindrè suficient temps per apendre tot el que s'hem ofereix. Jesús m'agradat molt aquesta aproximació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Assumpta, això únicament pot ser el principi d'un llarg i interessant camí. Segurament encara ens queden moltes coses per descobrir a la xarxa. Tot és possible.

      Elimina