dijous, 22 de març del 2012

La subjectivitat i la lectura del món que ens envolta

En paraules de Joan Campàs: “la subjectivitat és la capacitat de l’humà de plantejar-se a si mateix com a subjecte” Aquest fet és possible per la capacitat de cada individuo de ser conscient d’un mateix. Però aquesta capacitat reflexiva ens permet tenir un reconeixement també dels estats mentals dels altres.

Entendre els altres ens pot ajudar, molt possiblement, a entendre els nostres propis pensaments. Veure en acció a les persones que ens envolten ens pot ajudar, segurament, a saber on estem nosaltres. Aquest fet es converteix en un autentic mirall que ens fa, a partir de la nostra subjectivitat, poder observar, d’una forma més objectiva, les subjectivitats dels altres.




Cal tenir en compte, per altra banda, que la nostra subjectivitat està molt lligada al bagatge personal que cadascú  té. La lectura d’un mateix text, la interpretació d’una pel·lícula, les percepcions que tenim quan mirem una obra d’art o allò que veiem al observar un fet real que està passant al carrer davant nostre; està condicionat a les interpretacions que fem de la realitat d’acord amb tot allò que nosaltres som i pensem.

Aquesta interpretació és diferent a la de les altres persones. Coincidirem, possiblement, amb d’altres que tenen gustos, formació o interessos comuns amb nosaltres. Però no necessariament.
En aquest bloc (i en l’assignatura de la UOC en la que s’inscriu) estem parlant de l’hipertext i sobre les grans possibilitats i noves lectures que aquest nou sistema d'escriptura ens pot aportar. Però, possiblement, no cal anar gaire lluny per veure que un text lineal, també pot tenir moltes lectures. Un relat , per exemple, pot explicar dues històries paral·leles. Una és l’anècdota narrada corresponent a l’acció i, una altra, la filosofia que l’autor escriu “entre línies”. Tot està escrit, però segurament no tothom serà capaç de “fer clic” en l’hipertext de la segona lectura.  Tot dependrà de la subjectivitat de cada lector.

Penso, que si estem alertes a les diferents lectures de tot allò que veiem, llegim i compartim amb els altres, a partir de la nostra pròpia subjectivitat, ens pot ajudar a ser més tolerants... i en definitiva molt més feliços.







           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada