divendres, 1 de juny del 2012

El cinema és mort, visca el videoart

Aquest matí obria la secció de cultura de La Vanguardia un titular prou provocador per deixar de xarrupar el meu cafè amb llet i llegir amb dedicació l’article: “El cinema és mort, visca el videoart”.

El titular en si ja és prou carismàtic, però encara cridava més l’atenció el veure la foto, a doble pàgina, del seu autor: Peter Greenaway.

Aquest carismàtic director de cinema, pintor dissident i provocador cultural està a Barcelona on participa en l’edició d’enguany de la Fira Loop de videoart. El director de films com El contrato del dibujante o El vientre del arquitecto està immers en la creació artística a partir de la producció en video. En aquest certamen presenta la seva obra Ice Time, 40.000 years in 4 minutes, un muntatge a cinc monitors a partir d’imatges generades per ordinador on s’eludeix al canvi climàtic, al desglaç inevitable dels pols i a les pors de gent com ell que viu a Amsterdam, una ciutat situada per sota del nivell del mar.

En paraules seves: “El videoart ens allibera de la tirania de la pantalla única i de l’esclavitud de la narrativa (...) El que estem posant és vi nou en bótes velles i el que cal fer és posar vi nou en bótes noves”. Tota una declaració d’amor cap a les noves formes de treballar la imatge i les produccions artístiques.




La Fira Loop 2012 té escenaris no habituals en els circuits culturals com poden ser habitacions d’hotel i espais urbans, a més a més de diverses galeries de la ciutat. Es poden veure un total de 46 propostes de diferents procedències. Loop té voluntat de ser com una finestra oberta al món. La fira està en marxa fins el diumenge 2 de juny.

Propostes artístiques diferents per a veure en espais diferents... algú s’atreveix? doncs, que vagi de gust el tast i bon profit...


Article a el diari El País:
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/06/01/catalunya/1338509290_305212.html

Article a el diari Ara:
http://www.ara.cat/premium/cultura/Peter-Greenaway-Fira-Loop-videoart_0_710928938.html


4 comentaris:

  1. Fent ús dels coneixements compartits a la xarxa trobem que Viquipèia ens defineix videoart és la utilització dels mitjans electrònics (analògics i digitals) amb una finalitat artística. El vídeo no és més que això, un suport, i el fonamental és l’ús que se’n fa. Els cineastes van buscar alternatives més econòmiques a la producció tradicional en cinema, d’aquesta manera sorgeix el videoart, com proposta enfocada més a persones que trenquen amb els paràmetres comercials i busquen un mitjà més econòmic però no per aquest motiu amb menys valor que les formes tradicionals de producció. Peter Greenaway a través del videoart expressa la seva creativitat, i en aquesta art hi veig una denuncia i reivindicació social. Així la Fira Loop ens ofereix un seguit de propostes que són importants de conèixer per aquesta denúncia social. Com tu dius molt bé Jesús, propostes artístiques diferents per veure en espais diferents.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maria, apostem doncs per a que els artistes, cercant coses noves, continuïn fent coses. Segurament la diferència estimuli la creativitat... un valor del qual no ens podem abstreure en cap sentit

      Elimina
  2. Crec que qualsevol forma d'expressió a la creativitat ha d'impulsar noves vies per fer art, però també cal aplicar-ho a la societat que ens ha tocat viure. Més enllà de les manifestacions de denúncia que poden ser expressats a través de l'art o de movimnents reivindicatius com les primavers àrab, o la lluita de l'islamists feminista que estem veient, són actes de denúncia.... però, cal alguna cosa més? Les reivindicacions ciutanes es fan molt sovint però, de moment no hi veiem cap mena de canvi. Per això és tan necessari el compromís social, la connexió i, sobretot, la creativitat...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Àngels, tot suma. L'expressió artística, des de que es té com a concepte, sempre ha anat acompanyada d'un missatge. L'art esdevé un espai molt potent on poder expressar allò que sentim o volem. Estic d'acord amb que cal fer més coses per a canviar allò que no ens agrada, però l'art ajuda.

      Elimina