dimarts, 5 de juny del 2012

Les dones i la primavera àrab

Quin paper han jugat les dones àrabs en els aixecaments populars a tot l'Orient Mitjà i quina serà la seva participació en la política dels seus països?

Sovint han estat estereotipades com persones passives, sense veu, políticament apàtiques i reprimides per la religió. No obstant això, les escenes de tot l'Orient Mitjà han canviat les idees preconcebudes. Les dones han estat actives i motors polítics en els sindicats, l'activisme de base i altres organitzacions polítiques, però la seva veu, semblava amagada.

En aquest el programa Riz Khan de la televisió Aljazeera, el mes de març de 2011, van parlar de com les dones àrabs han estat durant molt temps compromeses amb la lluita per una societat més equitativa i de com cal trencar els estereotips que a occident i per algunes veus d’orient s’han creat de forma errònia.

En el programa participen Rabab al-Mahdi, una professora de ciències polítiques a la Universitat Americana al Caire, Frances Hasso, professora d'Estudis de la Dona a la Universitat de Duke, i Nadje al-Ali, una antropòlega social de la Universitat de Londres.

El tema no està tancat. La xarxa obre finestres i fa caure algunes benes que no deixaven veure...




També us deixo un recull de bibliografia, sobre el moviements de dones i del feminisme en el països àrebs, que es pot trobar al CCUC: Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya
http://ccuc.cbuc.ca

Dona a l'Islam : món àrab : bibliografia
[s.l.] : [s.n.], [1992]

Women and gender in Islam : historical roots of a modern debate
Ahmed, Leila
New Haven [Conn.] [etc.] : Yale University Press, cop. 1992

Labiba Hasim y la joven del Oriente
Ali, Assir
Granada : Fundación Euroárabe de Altos Estudios, 2010

Labiba Hasim y la joven del Oriente
Ali, Assir
Granada : Fundación Euroárabe de Altos Estudios, 2010

Feminism and islam: legal and literary perspectives
Berkshire : Garnet, 1996

Feminism in the Muslim world leadership institutes : 1998 & 1999 reports : Istanbul, Turkey September 14-26, 1998; Lagos, Nigeria October 25 - November 5, 1999
New Brunswich (New Jersy) : Center for Women's Global Leadership ; London : Women Living Under Muslim Laws, cop. 2000

Mujer árabe: liberación e identidad
Madrid : Comité de Solidaridad con la Causa Árabe, 2001

2 comentaris:

  1. És cert que les xarxes socials són un bon instrument per potenciar la opinió i per crear un espai en xarxa on la identitat i els punts d'unió es van entrellaçant. Actualment els blogs i les xarxes feministes constitueixen un èxit. A través d'elles s'ha creat la cultura i la reflexió al voltant d'un problema de drets humans i civils, però sobretot de menyspreu vers les dones en la societat oriental.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'opinió oberta a la xarxa ens aporta formes diferents d'opinió, sovint, oposades a aquelles que ens arriven d'una forma filtrada i, altrament dites, oficials. El trecar els estereotips que ens han fet creure sobre la situació de les dones als païssos àrebs és una.

      Elimina