dilluns, 25 de març del 2013

Cultura i societat


Vivim connectats al món mitjançant allò que llegim als diaris, escoltem a la ràdio, veiem a la televisió i veiem, escoltem i llegim en les xarxes socials. En aquest context, els mitjans de comunicació es poden analitzar des de molts prismes diferents. Si incidim, per exemple en la importància dels nivells culturals per a entendre el seu  funcionament, segurament, podríem entendre millor una part de tot allò que llegim, escoltem i veiem.

En aquest sentit Raymond Williams, al text “conclusión” del llibre Cultura y Sociedad, ens dibuixa el context de la societat de la informació a partir de comparar els diferents conceptes de cultura i de l’art amb la capacitat de democratitzar les opinions dels poderosos envers les minories.

La relació i equilibri entre els conceptes art, democràcia i indústria seran claus per a determinar un nou estatus de la cultura. La història de la idea de cultura passa a ser un registre de les nostres reaccions mentals i sentimentals al canvi en relació a la societat en la que vivim. El context històric serà determinant per a entendre aquest fet.

La resistència la canvi a partir de la irrupció mecànica del progrés de la modernitat van significar un gir en la forma de pensar, i en conseqüència, en el significat de cultura. Per a alguns la democràcia semblava una amenaça als valors dels grups minoritaris donat l'adveniment de la supremacia popular, en l'origen del poder de les noves masses socials.

Per altra banda, l'explosió de les comunicacions i dels mitjans massius plantejaran nous problemes després de finalitzada la Segona Guerra Mundial. La cultura de masses rebrà un atribut pejoratiu i s’assimilarà a allò vulgar que agrada a les nous actors socials emergents: el que Williams anomena “el populatxo”.

La idea de cultura és una reacció general a un canvi en les condicions de la nostra vida comuna. És possible aprendre a mirar una i altra vegada,. Les noves condicions  no seran uniformes, ni estàtiques i, tenint en compte que la concepció de cultura és diversa, podrem considerar-la com un procés i no com un producte final. Caldrà anar escrivint sobre ella cada dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada