dimecres, 20 de març del 2013

Què penja Superman al seu facebook?

Si partim de la base que vivim en la anomenada “societat de coneixement”, possiblement ens caldrà identificar i saber delimitar quins són els nostres referents i quins són els valors que emanen d’una societat globalitzada i plena de paradoxes.

Umberto Eco, a la introducció del llibre apocalipticos e integrados, ens parla al respecte sobre la importància que els nivells culturals impliquen en la forma d’entendre el mitjans de comunicació. En paraules seves: “la cultura de masas es la anticultura. En aquest sentit hi haurà els defensors, que ell anomena integrats, i els detractors, es a dir, els apocalíptics. Els primers tindran en compte la gran oportunitat d’accés a la cultura per part de tothom a partir de la indústria cultural, mentre que els seus antagònics criticaran la qualitat del producte i únicament veuran amb bons ulls tota cultura que emani del paràmetres dels esquemes anterior. La cultura popular i de masses enfront de la cultura d’elitista i exquisida.

Eco ens presentarà com a nou paradigma del defensor dels drets universals de tothom al nou superhome que lluitarà per mantenir la cultura a l’abast de tothom. Talment el Superman dels còmics de la Marvel. Un exemple de superació, però que no serà capaç de qüestionar cap paràmetre ni cap norma dictada per aquells que estan en el poder. Defensor de l’ordre, seguidor de la cultura de masses, exemple d’agent passiu en una societat de consum.

En aquest punt podríem determinar que hi ha un canvi en el context del debat. El diàleg no s’haurà d’establir entre els que fan una crida negativa o els defensors optimistes de la nova cultura informativa, sinó entre els consumidors i els agents creadors de continguts informatius. Es a dir, entre aquells que reben un producte totalment tamisat pels colors del domini econòmic d’aquells grups que controlen el mercat amb la finalitat d’assolir un benefici.

Tenint en compte això, el nostre Superman què escriuria en el seu bloc? Penjaria en seu perfil de facebook un enllaç a la pàgina de Jordi Savall o preferiria posar el Gangnam Style enllaçat directament del youtube?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada